neljapäev, 14. juuni 2007

Veelkord valitsuse kolimisest

vastuseks: http://www.parnupostimees.ee/140607/arvamus/10075536.php

Olen alati rääkinud ühte ja sedasama – uue asukoha hind peab saama kaetud vanade hoonete müügist laekuva summaga.

Kõiki protsesse ja otsuseid tuleb vaadelda ajateljel – ehitushinnad tõusevad aga seda tasakaalustab müügihinna oodatav kasv. Küsimuseks jääb, et kumb on olnud kiirem (see selgub üsna varsti).

Milleks seda kõike vaja oli?
Aga kujutame Pärnumehe toimetust töötamas tänastes linnavalitsuse ruumides.
Peatoimetaja oleks kindlalt linnapea kabinetis, nn. produtsendid ja sektorite juhid istuksid abilinnapeade kabiinides, arvamuste loojad planeerijate majas, uudiste leidjad haridusosakonna hoones, spordimehed rahanduses, elust ja olust kirjutajad, kõige kaugemal, sotsiaalosakonna hoones ning reklaamitegijad võiksid asuda majanduse majas.
Kõige tipuks rakendame veel mõningaid „juhtimisvõtteid“ – kuupreemiat saaks rohkem kirjutanud osakond, nädala koosolekul nahutaksime (n.ö. juhiksime) alati kedagi ja madalas palgas ja väikses läbimüügis süüdistame reklaamiosakonda.

Kujutage nüüd seda ette ….. viie minuti jooksul, oma peas …. Kas lehe kvaliteet kasvaks?

Muidugi valida oleks saanud ka Pärnu linnajuhtimise klassika – „ärme tee midagi – äkki keegi pahandab“ tee.

2005 kevadel oli ju plaan kapitaalselt remontida osakondade hooned ja vaikselt edasi eksisteerida. Need remondisummad ei oleks tulnud väiksemad tänastest – aga nüüd juba tõesti teede, tänavate ja lasteaedade arvelt. Kas pole?

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

sisukam kui postimehe repliik - edu!

Anonüümne ütles ...

Kui juba selline asi laiali saadeti, siis peaks reageerima...
Mina IML osakonna juhatuse liikmena tookord ütlesin umbes nii, kui juhatuses arutati, et ei pea ettevõtmist mõistlikuks, kuid katastroof see ka pole (arhitekti vaatenurga alt)- seega võtsin ükskõikse hoiaku.
Siiski on väike mure, kas tuleviku eraomanikud on ikka ajaloolistele hoonetele sama muinsuskaitsekuulekad valdajad, kui linnavalitsus. Meil saab olema üksjagu muret ümberehitussoovidega.
Kahju on, et planeerimisosakond kaotab oma head ruumid ja lakasaali.
Ka ei meeldiks mulle käia linnavalitsuses kui polikliinikus, külastaja kaart kaelas- nagu näiteks Tallinnas.
Linnaplaneerimise seisukohalt ei ole tark tuua autosid juurde kohta, kus nad juba praegu ära ei mahu.
Jooksmine jääb ju alles- volikogu ja linnavalitsuse hoonete vahekaugus suureneb. Tõsi- asjaajamise saab ühendada (meeldiva ?) turulkäiguga jms.
Tõnis

Anonüümne ütles ...

1) Ei usu, et vanade linnavalitsuse ruumide remont oleks läinud kallimaks kui polikliiniku ruumide ümberehitamine
2) Polikliiniku juures on juba praegu pea võimatu parkida päevasel ajal
3) Ja praegu ei mahu ju ka kõik osakonnad sellesse uude majja ära.
Kas mitte ei oleks siiski olnud parem selle raha eest ehitada uus ja kaasaegne hoone ?

Raul Sarandi ütles ...

Tervitus kõigele.

Tänanan osavõtu eest! Siiralt.

Eks igal asjal alati plassid ja miinused külges .. mis teha.

Uue ehitamine sai ka läbi kaalutud - kesklinnas ei ole kohta. Mõned küll rääkisid tõemeeli, et raeküla ja mai vahele saaks ka ja , et lv ei peagi kesklinnas olema ... no, ei ole ju tõsine jutt! teatri taha või jõekaldale võiks ju mõelda aga sellisel juhul tuleks arvestada kõrge hoonega - uskuge, vaidlus detailplaneeringu üle käiks praegu ja homme ning ülehomme. Remonti aga vajavad tänased hooned kohe.

Mis tähendab ei mahu?! siis tuleb koondada, pädevused üle vaadata, efektiivsust t (ja ka palka) tõsta... bürokraatia on nagu kasvaja - kui lubad areneda, siis areneb igale poole ja üle ääre tuleb nii-kui-nii.

Anonüümne ütles ...

kulla Raul.
Milline normaalne majandusmees hakkab omale uut maja ehitama, enne, kui teaks, palju tal üldse pappi on? Kas praegu suudetakse see raha ikka hoonete müügist saada. Kuidas on lood kinnisvaraga Eestis praegu?

Raul Sarandi ütles ...

tervitus,

normaalne majandusmees ei alusta projekti rahakuhja tegemisega köögipõrandele.
Tehakse ikka plaan, milles vaadatakse tulu ja kulu ajateljel.

täna ju kinnisvara kriisi ei ole, eramute ja korterite hinnatõusu peatumine ei puuduta otseselt kesklinna hoonete turuväärtust

Minu plaani kohaselt oleks pidanud esimene avalik pakkumine juba olnud olema (kesksuvel ei saa parimat hinda) ... aga ju on uus plaan :)