teisipäev, 27. november 2007

VIISITAMME VÄGEVAD VEKSLID

.
Täna siis julgeb ka Pärnu linnavõim tunnistada, et tuleb suur miinus ja seda nagu talvehakul lund – ootamatult. Arved jäetakse maksmata, laenamiseks riigihanget enam teha ei jõua - tulevad võlakirjad/vekslid.

Alles oktoobris suruti volikogus läbi ca 20 miljoniline lisaeelarve (seletuskirjas räägiti, et mudaravila müügist saadud paar lisamiljonit on mõistlik kohe sirgeks ajada). Kas mingit ohtu ei märgatud? Millises seisus oli kinnisvaraturg selleks ajaks?

Miks peatati linnavara müük käesoleva aasta kevad-suvel? Oodati, et alanud hinnalangus peatub (Liis Lass ju Äripäevas lubas nii.)?

Miks luiskas abilinnapea novembrikuu haridus- ja kultuurikomisjonis, kui küsisin, et kas elamumess juba 2010 aastale on lükatud? Vastas siis abipea, et miskit ei ole otsustatud! (Täna selgub, et juba oktoobris teati).
2008 eelarves on elamumessi ala õiguste müügist 80 miljonit planeeritud – kas järgmised vekslid?

2010 on siis kaks suurüritust - Rahvusvahelised Hansapäevad (65 miljonit) ja Rahvusvaheline elamumess (kaldakindlustus, teed, trassid, ... pagan teab mitu miljonit).
Vägev ju! ....Ainult, et võlgu.


Jõudu soovides,
Raul

PS. lisan siis ühe minu tuttava kommentaari:

"Vaat, nende võlakirjadega on üks segane värk. Ohud on selles, et see finantsinspektsioon ei anna infot omavalitsuste poolt emiteeritud võlakirjade kohta. Ja võlakirjadel on olemas järelturg, st pank, kellele võlakirju müüakse, võib neid suvaliselt "mustas kastis" edasi müüa. Kes neid pärast kokku ostab, ei tea keegi.
Sellest ka reeglina madalam intress, kui laenu puhul. Aga tegemist on reeglina väga ebamäärase ja reguleerimata asjaga. Ega siis ilma-aegu keskkerakond oma valimiskampaaniaks võlakirju ei emiteerinud:)"

Kommentaare ei ole: