neljapäev, 19. juuli 2007

Sihiga asutus (tehtud!)


Tänane kommentaar on kirjutatud uudisele:
http://www.parnupostimees.ee/190707/esileht/10076444.php

Meenutuseks koolide sihtasutuse tagamaad: Eesmärgiks püstitati koolihoonete kiire ja efektiivne remontimine. V. Hallikmägi valitsus asus erinevaid rahastamise variante kaaluma – kaalukausil olid Riigi Kinnisvara AS ja sihtasutused. Keskerakonna abilinnapea hr. Peeter Orava tugeval survel otsustas toonane valitsus minna sihtasutuste moodustamise teed. Laenuraha tulla odavam ja majandamine efektiivsem. Võetav laen ei pidavat kajasuma linna üldises laenukoormuses.

Käivitati viis sihtasutust: Koidula, Ülejõe, Ühis- , Hansa- , Vanalinna Gümnaasiumites, moodustati nõukogud (viieliikmelised, tasuta ja mittepoliitilised). Nõukogud nimetasid juhatuse (üheliikmelise ja selleks oli koolijuht va. Hansas)

Töö käivitamisel selgus, et enamvähem sai hakkama Koidula kool, hr. Egloni juhtimisel, ülejäänutel tekkisid raskused – õige ka, ei pea ju koolijuht ehitusfirmat juhtima. Lisaks kõigele langes ära võimalus linna üldist laenukoormust sellisel viisil ja näiliselt madalal hoida.

Kujunenud olukorras tundus mõistlik, et tekkinud situatsioonis saaks juhtimist parandada liites senised sihtasutused üheks. Nõukogusse nimetati valitsuse liikmed (tasuta) ja juhatusse koolide direktorid. Edasi oleks juhatusel vaja olnud palgata tegevjuht, raamatupidaja/finantsist ja sekretär. Töökabinetid oleks leidnud mõnes kõnealuses koolihoones.

Tänaseks on aga kõik viltu – sihtasutus ei ole veel ametlikult valmis, politiseeritud nõukogu (nüüd juba palgaline) ei ole rakendunud aga Garri Suuk on leppinud kokku Margus Tammekiviga (millise palgaga?); on moodustanud juhatuse; on moodustamas divisjone …. Nii ei tohi haridussüsteemiga käituda!

See kõik on ju õpetajate, ringijuhtide, treenerite - seega Pärnu õpilaste arvelt. Kunagi püstitatud peaeesmärk (olla efektiivne) on kadunud!

Millal on keskerakond haridusest hoolinud?

Mida arvab sellest antud leppe üks osapooltest, vabalthingav volikogu esimees?


parimate soovidega,

Raul Sarandi

loe ka:

http://raulsarandi.blogspot.com/2007/07/sihiga-asutus-vol-2.html

http://raulsarandi.blogspot.com/2007/07/sihiga-asutus.html


10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eile alles kirjutas Sarandi, et sihtasutuse juht saab 40 000. Saab siis või ei saa? Kas lugupeetud poliitik levitas kuulujutte või on see tõsi?

Raul Sarandi ütles ...

niisugune jutt liigub aga täna enam volinikud selliseid asju teadma ei peagi (suuk ja viisitamm teavad) - see on uus tase!

Anonüümne ütles ...

Sarandi jutul tõsi taga. Juba 2006. a., kui IRL veel võimu juures oli, arutati sihtasutuse juhi tasu ja leiti, et sobiv suurus on 40000 krooni. Kui nüüd asja Suuk ajab ja mängus on Tammekivi edasine käekäik, siis vaevalt, et sellest summast allapoole latti lastakse. Mine tea, krutitakse veel 5000 kr juurde... Margusel oli raske otsustada- loobuda abilinnapea kohast või mitte? Praegu saab lugupeet abilinnapea 32000+ sodi-modi, ainult suurem rahanuts sunniks seda meest abilinnapea kohalt tagumenti kergitama. Nii, et see summa on kindlasti 40 k, kui mitte rohkem. Ja prouadele, kes sisuslist tööd ahkkavad tegeme, visatakse 25000, sellist raha pole nemad enne palgapäeval näinud. Miks praegu võimulolev poliitiline ladvik seda raharaiskamist toetab? Aga sellepärast, et Tammekivi koht viisakalt vabaks teha ja hulk manöövreide juhtkonnas läbi viia. Juba vanasti öeldi, et tahad inimesest lahti saada, "eduta" teda kuhugile "paremale" kohale...

Anonüümne ütles ...

Raulilegi oleks võinud sellise koha leida.

Raul Sarandi ütles ...

Pärnu koolide sihtasutus ei pea olema see koht kuhu vanu keskmehi pagendatakse.

sihtasutus hakkab palka maksma ju õpetajatele, laborantidele, raamatukogu töötajatele.. kui palju?
4000 - 5000 kuus!
pagendusse saadetud juht 45000.
lisaks veel ju sotsmaks, auto, telefon, reisi- ja õpperahad.

IRL ei ole selles mängus osaline, ei maksa jama ajada!

Sõbrapäeva leping näeb pr. Metsale Tammekivi kohta ja see ongi liikumapanevaks jõuks.

Äkki on veel mingeid variante Tammekivist vabanemiseks? ei pea ju õpetajate rahaga selliseid küsimusi lahendama.

Auväärt Reformierakondlased, kaaluge veel hoolega.

Anonüümne ütles ...

Hapud viinamarjad. Võimust ilma jäänud kolkapoliitiku mokk oleks maas olnud, kui ta kesikutega edasi oleks valitsenud. Selle mehe kahepalgelisus ilmneb olukordades, mida ta võimul olles teha lasi ja mida ta nüüd kritiseerib. Sarandi ei ole usutav, sest ta on näidanud end samasugusena nagu keskerakondlased.

Anonüümne ütles ...

eelmisele:

enne sõimasid pärnupostimehe onlines, nüüd jõudsid siia?
Raul, kustuta selle haige inimese kommentaar.

Anonüümne ütles ...

Rahva nõudmisel otsustasime, et Sarandi blogi võivad kommenteerida ainult isamaaliitlased.

Anonüümne ütles ...

Tammekivist vabanemise ide on kesikute hulgas liikunud juba pikemat aega. Noor-savisaarlane Mart oli Margusele vastukarva juba esimestest tundidest ning ta ei häbenenud oma antipaatiat selles osas noorele linnapeale välja näidata... Noor linnapea andis seepeale läbi lillede mõista, et "vanake" tuleb kuhugi eemale soojale kohale jalust ära saata. Üritati riikliku lepitaja kohta teda suruda, aga Tallinnas käis mäng üle kohalike partei-füürerite peade. Vahepeal oli juttu ka kantsleri kohast, kuid seegi jäi püüdmatuks unistuseks. Kooolide sihtasutus oli Margusele leebem variant: ei pea pealinna kolima ja sõbrad ka nagu lähedal.
Raul, arvad, et õpetajate palkade hinnaga ei tohiks Margusest vabaneda. Noor linnapea arvab teisiti: see olevat normaalne hind. Eraettevõttes oleks kokku arvutatud, kui palju tooks üks variant kahju/kasu ja siis oleks tehtud otsus. Rahva raha käsutav linnavalitsus ei pea "ökonoomsust" otsuste tegemisel taga ajama. Neile on oluline, kui suur on teene ja kuidas seda "teenet" hiljem oma huvides ära kasutada...Kena nädalavhetust!

Anonüümne ütles ...

Ilusat rannailma, hr Sarandi.