teisipäev, 11. mai 2010

August Jakobsoni park ja ausammas Pärnus???

Vaatan võimalusel ERR´i sarja "Eesti aja lood" ja mitmel korral on jäänud kõrva August Jakobsoni nimi ning seda mitte loomeinimesena vaid ikka ja alati kommunistina ... viimane saade (Eesti süüasi) aga näitas teda lisaks veel pealekaebajast stalinistina.

Pärnus on Rüütli tänav mille ühes otsas on Eesti Vabariigi väljakuulutamise ausammas (koopia kommunistide hävitatud Endla teatri rõdust) ja teises otsas ausammas ja park kommunistile/stalinistile - August Jakobsonile.

Võib ju olla, et see mees on ka miskit väärtuslikku kirjutanud ja mina ei oska seda loomingut ausamba vääriliselt hinnata aga August Jakobsoni tegevus raamatute tsenseerijana ning kodanik- natsionalistlikeks tunnistatud teoste hävitamise organiseerijana, pealekaebajana, Arnold Meri kaasvõitlejana ... no pagan küll, see mees ei vääri ausammast ja nimelist parki Pärnu raamatukogu kõrval! On viimane aeg algatada Jakobsoni pargi detailplaneering ja Rüütli tänava ajalooline hoonestus taastada.

Guugeldasin natukene lisaks ja siin mõned nopped:

"....ka Eestis oli kirjanikke, kes stalinistlikke taotlusi oskasid piltlikult kirjasõnas esitada. Ehedaim näide on August Jakobson, kes kajastas reaalset stalinismi nii tsitadellis kui ka vendadevahelises rindejooneta võitluses. Tänutäheks sai Jakobson okupeeritud Eesti Ülemnõukogu Presiidiumi esimeheks ..."

"Esimese allkirja rahvakomissarina andsin keelatud raamatute nimestikule." Nõnda ütles N. Andresen oma raadiokõnes 29. augustil 1940. /---/ Töö oli alanud juba varem, haridusminister Semperi ajal. (Keelukomisjon - E. M.) jaotasid oma ülesanded nõnda: August Alle - komisjoni esimees, tema lubas läbi vaadata luule- ja kunstiraamatuid. /---/ August Jakobson, kelle ülesandeks oli algupärane proosa läbi vaadata; Rudolf Sirge - pidi tõlkelist proosat hindama"

"Seega oli Moskva lahendanud dilemma, mis A. Jakobsoni sõnul rippus õhus veel 1942. aasta jaanuaris:....kus on need üksikud inimesed kasulikumad, kas püssiga rindel või propagandaks
rakendatuina (ja seega tulevikuks säilitatuina!) tagalas?"

" ..Meie patriootiliste kirjanike meelsust väljendab tollane Kirjanike Liidu esimees August Jakobson järgmiste sõnadega: "Meile ei piisa, et oleme surunud kodanlased maha. Me peame tallama selle maas lamava laiba peal, kuni selle selgroog on murtud!" ..

Kas keegi tahab esitada kaitsekõne?


Tervitustega,
Raul

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Leo Prees
Jah, keeruline lugu.Ühelt poolt väga noore mehena võidetud Looduse roomanivõistlus Vaeste patuste alevikuga,mis oli väidetavalt olnud EW ajal loetavaim raamat Tõe ja õiguse järel.Teiselt poolt ,aga täielik kuritegelik kaasaminek okupatsioonireziimiga ja muutumine selle ustavaks käsilaseks,EW reetur
Ehk viia ta rajatavasse okupatsiooni mälestusmärkide muuseumisse või nagu Juhan Smuuliga tehti-viidi Tallinna avalikust ruumist Koguvale sünnipaika.
Mis teha Vana Pargi kiviga?
Mälestusmärk Eesti Vabariigi hauakaevajatele.
Samas on seal aga aastaarv 1905.